IT Fix

Ce iti incetineste calculatorul?

Cu timpul, viteza calculatoarelor poate scadea. Sistemului ii ia mai mult timp sa raspunda cerintelor tale, cum ar fi deschiderea fisierelor, aplicatiilor sau navigarea pe internet. Exista totusi cateva lucruri pe care le poti face pentru a creste viteza calculatorului.

Secretul este sa alegi calea cea mai rapida si mai putin invaziva astfel incat sistemul sa inceapa sa raspunda mai bine.

Astazi suntem in cautarea principalelor cauze ale incetinirii in timp a calculatorului tau, urmand ca in articolele urmatoare sa iti oferim ghiduri utile pentru a rezolva fiecare din aceste probleme.

Hardware insuficient

Dincolo de orice solutie software pe care ai putea-o gasi petru a optimiza functiile calculatorului tau, asigura-te mai intai ca ai hardware-ul necesar pentru a suporta versiunea ta de Windows.

Desktop incarcat

Ai desktopul plin de iconite si fisiere salvate? Ai observat ca PC-ul tau merge din ce in ce mai incet? Vezi beculetul hard drive-ului licarind in timp ce tu astepti sa raspuda la actiunile tale? Exista cativa pasi de urmat pentru a remedia situatia. In primul rand curata-ti desktopul, apoi citeste urmatoarele puncte din articol.

Erorile de sistem

Windows-ul tau este o colectie de fisiere care indeplinesc diferite functii. Este posibil, cu timpul, ca unul dintre ele sa se fi schimbat sau corupt. Cand acest lucru se intampla, viteza calculatorului tau scade.

Virusi, spyware si adware

Orice calculator cu Windows instalat este vulnerabil la virusi. Pentru a afla mai multe despre virusi, citeste articolul Ce sunt virusii?

Spyware si adware sunt programe create de companii pentru a aduna informatii despre clienti, pentru a-si putea expune mai bine produsele. In mod normal, aceste programe nu sunt create in scopuri malitioase, insa ele se pot incarca folosind memoria calculatorului tau, incetinindu-l.

Daca vrei sa eviti incetinirea calculatorului tau, nu omite scanarea si curatarea sa periodica.


Programele pe care nu le folosesti

Cu timpul, este posibil sa acumulezi in calculator destule programe pe care nu le folosesti. Cand un program este instalat, el genereaza conexiuni intre program si sistemul de operare. Chiar daca nu folosesti aceste programe, ele tot iti incetinesc sistemul.

Efectele vizuale

Windows ofera o multime de efecte visuale interesante precum ferestrele animate si meniurile transparente. Daca nu ai destula memorie (vezi prima cauza), aceste efecte pot afecta viteza calculatorului tau. Eliminarea sau dezactivarea lor pot face diferenta.

In special calculatoarele cu Windows Vista au o multime de functii care nu sunt folosite niciodata si pe care este recomandat sa le elimini.

Programele care pornesc automat

Programele folosesc memoria de operare (RAM). Daca nu sunt programe pe care chiar sa le folosesti mereu, este recomandat sa nu le lasi sa se incarce atunci cand aprinzi calculatorul, pentru ca iti vor incetini atat incarcarea Windows-ului, cat si performantele sistemului.

Sistem de operare degradat

Daca deja ai incercat toate variantele de mai sus si sistemul tau inca nu raspunde cum ar trebui, te poti gandi la o reinstalare a Windowsului. Daca ai nevoie de ajutor pentru instalarea sistemului de operare sau a aplicatiilor necesare, poti apela la  IT Fix.

Revino pe site-ul nostru in cursul acestei saptamani pentru a citi articolele din seria "Cum sa cresti viteza calculatorului tau". Articolele vor contine informatii utile despre cerintele hardware ale fiecarei versiuni de Windows, scanarea calculatorului si alte modalitati de crestere a performantelor sistemului tau.

Important: Pentru ca PC-ul tau sa functioneze corespunzator, trebuie ca programele de calculator instalate sa fie in primul rand sigure si actualizate la zi. Descarca programe PC care nu iti afecteaza calculatorul: programe de muzica, filme, mesagerie, antivirus si nu numai. Ai posibilitatea de asemenea sa descoperi si alte programe specifice nevoilor tale.

Daca ti-a placut articolul apasa butonul Like sau Share, pentru ca si prietenii tai sa aiba acces la informatie.

Articol publicat de Adrian Viziteu

Ti-a placut articolul? Raspandeste-l.

Servicii IT Fix


Descarca gratis antivirus de pe yaps.ro