IT Fix

Elimina virusii de boot. Afla cum! (Procedura IT)

Articolul IT prezent trateaza problemele cauzate de catre virusii de boot. Virusii de boot isi au resedinta in sectoarele care sunt utilizate pentru a porni sistemul de operare. O simpla modificare a sectoarelor de boot ii permit unui virus de boot sa actioneze liber si nestingherit.

Calculatorul se comporta ciudat si iti recomanda sa instalezi un anumit program de curatare? Programele instalate pornesc din ce in ce mai greu? Daca raspunsul la aceste intrebari este da, calculatorul tau este foarte posibil sa fi fost infecat cu virusi.

Pentru a repara sectorul principal al hard disk-ului (MBR - Master Boot Record) si pentru a curata de virusi sectoarele folosite pentru pornirea sistemului de operare, citeste cu atentie sfaturile de mai jos.

PASI DE URMAT

    1. Salveaza* toate datele importante pentru tine, stocate pe hard disk-ul infectat.

*NU SALVA FISIERE EXECUTABILE (*.exe), chiar daca acestea apartin programelor pe care le folosesti zilnic. Acestea sunt primele care, de obicei, sunt infectate si pe care, fara probleme, le poti reinstala ulterior.

    1. Opreste calculatorul.

      Nu poti elimina virusul daca acesta este inca prezent in memoria RAM.

    2. In acest moment, ai la dispozitie 2 optiuni:

OPTIUNEA 1 - Foloseste software specializat, cu ajutorul unui CD sau al unei dischete.

3a) Foloseste un program software specializat, rulat de pe CD sau discheta, cu ajutorul caruia poti repara sectorul MBR al hard disk-ului.

3a1) Schimba ordinea de boot din BIOS.

Foloseste tasta DEL sau F2 de pe tastatura, imediat dupa ce ai pornit calculatorul. Din BIOS (meniul Boot, de obicei) seteaza ca unitate de boot floppy disk-ul (FDD) sau unitatea de CD.

3a2) Sursa de program software specializat pe repararea sectorului MBR al hard disk-ului instalat in calculator.

ATENTIE! IMPORTANT! Nu incepe procedura de reparare a sectorulu MBR, decat dupa ce ai salvat pe o alta unitate de stocare toate datele (fisierele) importante pentru tine.

Afla numele companiei care a produs hard disk-ul instalat in calculatorul tau (Seagate, Western Digital, Samsung etc.) si de pe site-ul acestuia (producatorului) descarca imaginea programului care iti va permite sa reparari sectorul MBR al hard disk-ului infecat.

OPTIUNEA 2 - Apeleaza la un service IT specializat in eliminarea virusilor de boot.

Dupa ce ai oprit calculatorul, asigura-te ca ai indepartat energia statica si:
3b1) indeparteaza toate cablurile atasate unitatii de calculator (cablul de alimentare, retea, monitor, tastatura, mouse, imprimanta etc.)
3b2) extrage cu atentie, din unitatea de calculator, hard disk-ul al carui sector de boot (MBR) este infectat
3b3) solicita ajutorul si apeleaza la servicii IT de devirusare completa. De asemenea, vei fi ajutat si cu alte probleme pe care le ai cu calculatorul.

Daca nu te consideri stapan pe situatia cu care te confrunti si deci, consideri ca nu poti rezolva singur problema de fata (virusul de boot), nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist IT. Astfel, elimini riscul de a afecta si alte parti componente ale calculatorului si mai mult de atat, nu risti sa pierzi fisierele importante stocate in calculator.

  1. Daca, dupa repararea sectorului MBR al hard disk-ului, sistemul de operare nu mai porneste, reinstaleaza-l.

Intotdeauna foloseste programe software in care ai incredere si care stii cu siguranta ca nu sunt (si acestea) infecate cu virusi.

Nu cumpara software care "doar detecteaza" virusi si care, pentru a "devirusa integral calculatorul", iti propune sa cumperi versiunea completa a acestuia. De acest tip de programe software, in general, ar trebui sa te feresti. Inainte de a cumpara completa, citeste cu mare atentie recenziile facute de specialisti in domeniu sau mai bine, apeleaza la un specialist IT.

SFATURI

Nu ai nevoie de o discheta bootabila, ci de una formatata. In Windows: click pe My Computer > click-dreapta pe unitatea de floppy disk > click pe Format... In final, copiaza pe discheta programul pe care l-ai descarcat de pe site-ul producatorului hard disk-ului infectat.

Daca nu esti sigur de ceea ce trebuie sa faci, apeleaza la un service IT specializat in eliminarea virusilor de boot.

AVERTISMENTE

Discheta pe care urmeaza sa o folosesti trebuie neaparat, dupa copierea programului mentionat la pasul 3a2, sa fie protejata impotriva scrierii (write protect mode). In felul acesta, virusul de boot nu se poate copia singur, de pe hard disk pe discheta.

In unele cazuri, este nevoie ca, hard disk-ului infectat, sa-i fie aplicata procedura de formatare numita Low-Level format. Aceasta metoda de formatare sterge tot ce ai stocat pe respectivul hard disk si repara, de asemenea, sectorul MBR al hard disk-ului. Astfel, datele stocate anterior nu se mai pot recupera.

Inainte de a incepe operatiunea de reparare a hard disk-ului, vezi pasul 1.

Important: Pentru ca PC-ul tau sa functioneze corespunzator, trebuie ca programele de calculator instalate sa fie in primul rand sigure si actualizate la zi. Descarca programe PC care nu iti afecteaza calculatorul: programe de muzica, filme, mesagerie, antivirus si nu numai. Ai posibilitatea de asemenea sa descoperi si alte programe specifice nevoilor tale.

Daca ti-a placut articolul apasa butonul Like sau Share, pentru ca si prietenii tai sa aiba acces la informatie.

Articol publicat de Adrian Viziteu

Ti-a placut articolul? Raspandeste-l.

Servicii IT Fix


Descarca gratis antivirus de pe yaps.ro